چگونگی بودجه‌ بندی برای قرارگرفتن کسب‌وکار در مسیر درست (بخش دوم)
چگونگی بودجه‌ بندی برای قرارگرفتن کسب‌وکار در مسیر درست (بخش دوم)

چگونگی بودجه‌ بندی برای قرارگرفتن کسب‌وکار در مسیر درست (بخش دوم)، ما در این مطلب به بررسی ادامه نحوه و فرآیند بودجه بندی صحیح پرداخته ایم. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.

هزینه‌ها را «دست‌بالا بگیرید»

همیشه بهتر است هزینه‌ها را بالاتر از مقدار واقعی حساب کرده باشید و کمی از پولتان باقی مانده باشد تا این که هزینه‌ها کمتر حساب شده باشند و مجبور شوید از قسمت‌های دیگر کسب‌وکار پول بردارید.

فارغ از این که کسب‌وکار شما در چه صنعتی است و چه محصولی عرضه می‌کند، احتمالاً هیچ دو مشتری یا دو پروژه‌ای یکسان نخواهند بود. پس هزینه‌ها هم متفاوتند.

برای کسب‌وکارهای کوچک، ناتوانی در پیش‌بینی و برنامه‌ریزی برای هزینه‌های اضافی می‌‌تواند اثر شدیدی روی کسب‌وکار و آینده‌ی آن داشته باشد. برای مقابله با این موضوع، زمانی که بودجه را می‌نویسید، هزینه‌ها را دست‌بالا بگیرید تا از خودتان محافظت کنید.

اگر یک شرکت ساخت‌وساز هستید، هزینه‌ی مواد را کمی بالاتر بگیرید یا اگر یک برند پوشاک هستید، بودجه‌ی نمونه‌ها را بیشتر بگیرید، شاید مجبور شوید بیش از آن چه که پیش‌بینی کرده بودید نمونه‌های تأمین‌کننده را پس دهید و نمونه‌ی جدید بگیرید.

چرخه‌ی فروش را هم در نظر بگیرید

زمانی که بودجه‌ی کسب‌وکارتان را می‌نویسید، چرخه‌ی فروش را هم در نظر بگیرید. نوسانات فروش، بخشی طبیعی از یک کسب‌وکارند و تا حد زیادی نمی‌توان از آنها اجتناب کرد.

برای کسب‌وکارهای کوچک، در نظر گرفتن این عوامل سخت است، اما باز هم می‌توانید پیش‌بینی و برنامه‌ریزی کنید. با این حال، بیشتر شرکت‌های تثبیت‌شده تصویر واضحی از تقاضا و عدم تقاضا دارند.

داشتن یک تصویر خوب از نوسانانت کسب‌وکار باعث می‌شود که بتوانید مسائل  مالی را به خوبی تنظیم کنید تا دوام بیاورید و حتی سودآور باشید.

بازبینی را فراموش نکنید

بودجه بخش بسیار دینامیک کسب‌وکار است، که هیچ‌وقت نباید ساکن بماند. با تکامل کسب‌وکارتان، بودجه هم باید تغییر کند. به همین دلیل بودجه بندی باید به شکل منظم تحلیل و ارزیابی شود.

کسب‌وکارهای کوچک ممکن است زمان زیادی نیاز داشته باشند تا تمام جنبه‌های اثرگذار روی مسائل مالی کسب‌وکار را بررسی کنند. به همین دلیل، توصیه می‌شود که آن را دائماً اصلاح کنید.

در بیشتر موارد، کسب‌وکارهای کوچک باید هر چند ماه بودجه را بازبینی کنند و به صورت سالانه یک مرور کامل انجام دهند.

انجام این بازبینی‌ها الزاماً نباید کاری زمان‌بر و خسته‌کننده باشد. بله، این کار باید جامع و دقیق باشد، اما نباید انرژی شما را بگیرد. با نرم‌افزارهای حسابداری مانند سپیدار و دشت همکاران سیستم مالکان کسب‌وکار می‌توانند تصویری کامل از بودجه بندی و وضعیت مالی کسب‌وکار دریافت کنند.